Posts

Showing posts from 2017

Taman Burung Kuala Lumpur (Part 2)

Image
Sambungan (Part 1)



Seksyen untuk burung Kakak tua ni tak berapa banyak sangat yang dilepaskan. Dan hakak tak berapa nak syorkan untuk hulur tangan kosong sebab hakak nyaris dipatuknya. Maka anda standby beli kuaci yang hakak sarankan beli dari luar sebab harga didalam hanya buat anda berpikir berpuluh kali nak beli.
Kawasan burung hantu jangan pula korang ambil gambar pakai flash. Dah ada signboard dekat situ. Masa tu ada la sekor dua je yang buka mata. Yang lain semua tengah membuta.


Ni dah nak balik baru la nampak merak duk kembang ekor. Sekor pun sekor la.
Laki hakak bagitahu yang burung dekat situ dah tak banyak yang lepas macam dulu. Dalam sangkar pun sama atau mungkin masa hakak pergi suhu panas sangat sampai duk menyorok tempat teduh dan sejuk.
Ada juga persembahan burung, mereka buat dua kali yang hakak tengok dalam pukul 3.30 petang. Persembahan pertama hakak tak pasti pukul berapa. 
Mereka ada galeri dan education room yang hakak rasa tak berapa nak education dan galeri san…

Taman Burung Kuala Lumpur (Part 1)

Image
Masa deepavali hakak ingat nak duk rumah je sebab sekarang cuaca panas yang amat. Sampai duk dalam rumah pun macam duk dalam oven.

Tetiba laki hakak pi gatai mulut duk tanya nak pergi mana. Rancang nak pergi Farm in the City dekat Seri Kembangan tapi disebabkan tengah bulan dan bajet pula lari. Maka hakak cadang Taman dekat Taman Perdana yang pasti hakak tersalah masuk. Ku sangka Taman Rama-rama rupanya Taman Burung daku masuk. Aduhai... Malas nak u turn hakak biorkan je. Lagipun laki hakak yang bayar bukan duit hakak. HAHAHAHA

Mula-mula masuk Maryam tengah khusyuk duk tidur. Nasib tak sampai 10 minit dia bangun semula.
Wafiq memula je seronok nampak burung selebihnya dia excited nampak ikan berlambak dalam kolam.


Ini antara burung yang akan selalu nampak berkeliaran dekat Taman Burung. Ada ayam tapi hakak hanya nampak dalam 2 ekor je yang duk lepas. 

Dua jenis burung ni kami nampak sekali je. Kalau ada nampak lebih dari sekor untung la korang. Penat pusing itu je nampak.
Fee masuk un…

Hutan Batu

Hari ni hakak nak bercerita pasal hutan batu dekat kawasan hakak tinggal sekarang. Hutan batu kalau tak silap hakak la perumpamaan bagi bangunan tinggi atau bandar sebab bandar je ada bangunan menjulang ke langit.

Hakak nak cerita pasal kawasan hutan batu dekat tempat tinggal hakak. Hutan batu ni terletak atas bukit tapi masih dekat lagi dengan bandar Kuala Lumpur. Tempat hakak ni walaupun bukit memang banyak bangunan rumah yang tinggi-tinggi dan ada beberapa buah kampung dekat dengan kawasan hakak. 
Walaupun namanya bandar atau lebih tepat bandaraya punya kawasan tapi yang hakak hangin sangat pasal line internet. Kadang-kadang hakak rasa macam hakak tinggal tengah-tengah hutan tebal. Bayangkan bila masa masuk rumah memang hakak tak dapat guna langsung internet. Rasa betul-betul membazir pakai plan berpuluh-puluh. Panggilan telefon pun boleh tersekat-sekat.
Jadi memang stress hakak bila hujung time tula berduyun-duyun idea nak post dekat belog. Tapi disebabkan line internet yang teruk…

SEGMEN BLOGLIST AKHIR TAHUN 2017

Image
[Klik sini untuk join]
Hokay sebab hakak sekarang tengah kejar masa hakak mencuba sebaik boleh untuk menghupdate blog setiap hari. Hari ni hakak kejar nak buat entry segmen anjuran en.hasrulhassan antara otai dalam dunia blog. Pasai apa sebab dia buka hanya untuk 30 blogger sahaja. Huuwwaa menangis hakak.
Hakak perkenalkan diri hakak sebagai penaip blog dah lama cuma macam sabut je dulu. Tenggelam timbul je blog hakak, lagi sadis blog lama hakak dah terdelete atau telah terluput dari ingatan hakak. Sebelum ada blog ini, hakak cuba wujudkan lagi beberapa blog tapi tetap terkubur dan akhirnya hakak berjaya juga menghasilkan satu blog. Dengan blog ni saja hakak harap dapat membuat memori bersama keluarga kecil hakak sambil menghasilkan pendapatan sampingan buat hakak sekeluarga.
Macam mana hakak boleh tahu mengenai blog en.HH ni pun dah tak ingat sebab hakak tahu lama dah pasal otai ni. Hakak selalu baca mengenai macam mana nak menambah pendapatan dari rumah sebab angan hakak nak jadi su…

Barang Althea dah sampai

Image
Semalam hakak habis kerja pergi ambil anak dirumah mak mentua hakak, sampai dekat rumah mak mentua bagitahu barang dah sampai. Teruja hakak sebab bulan lepas hakak ada order barang dari SGshop dan Althea. Jeng jeng jeng barang daripada Althea dah sampai.
Pinky lagi sampul dia. Memang seal habislah dan diorang guna Skynet. Alhamdulillah sampai ke tangan hakak dengan selamat.
See wrap diorang memang tahan lasak, jadi siapa yang risau barang akan pecah ke apa tak jadi masalah. Lagipun Althea ada guaranty untu pemulangan barang rosak.
Ni dua barang hakak order eyeshadow and eyebrow. Siap ada voucher RM 30 untuk beli bunga. Jadi cik abang yang dah tahu mak, adik kakak atau makwe minat alat makeup. Hakak suggest beli dekat Althea senang dan jimat, siap ko boleh beli bunga sebagai tambahan. 
Memang slim habis eyebrow dia. Tapi memang smooth je bila pakai. Eyeshadow dia pun okay cuma hakak rasa hakak dah tersalah pilih colour untuk mata hakak. Bestnya siap ada glitter gitu.
Untuk dapatkan vo…

Traveloka menawarkan tempahan Penerbangan yang terbaik

Image
Sempena cuti sekolah yang tak lama lagi nak muncul, hari ni hakak nak berkongsi dengan kamu semua benda yang paling menarik sekali. Pernah dengar mengenai Traveloka. Alah yang ada iklan yang menyanyi waktu raya pergi bercuti dekat luar tu. Kalau yang tak perasan Traveloka bukan sahaja pencarian untuk hotel malah tempahan tiket penerbangan pun mampu dilakukan dengan hanya menggunakan Traveloka.


Mungkin sebelum ni kalau nak bercuti kena booking tarikh penerbangan nak bila pi keluar negara. Booking dulu baru mintak cuti. Betulkan semua. Jangan nak kelentong hakak. Macam mana hakak tahu pasal servis ni. Sebenarnya laki hakak nak bercuti tahun depan masa perayaan baru cina. Masa perayaan ofkos la ramai orang akan pergi bercuti. Jadi hakak cari dalam segala aplikasi sekali ketemu pula pasal penerbangan di Traveloka. Mana la tahu ada rezeki lebih kami fly keluar. Hehehe.


Benda baik dan lagi berfaedah hakak memang akan cuba berkongsi dengan korang semua. Berdasarkan pengalaman hakak tengok bi…

FIRST BEAUTY BOX GIVEAWAY BY US WITH LOVE ❤

Image
[Klik banner untuk join]
Kepada yang suka masuk segmen atau giveaway terutama para wanita yang menjaga kecantikkan. Hakak mengsyorkan kepada semua marilah kita join bersama-sama. Hehehe
Pemenang bertuah akan memenangi Beauty Box yang bernilai RM 250.00 (facial foam, toner, hair mask, facemask, liquid powder dan macam-macam lagi) Mana blogger lelaki kalau menang nanti boleh bagi dekat emak, isteri atau makwe anda supaya makin bertambah-tambah sayang nanti.
Syarat-syarat  Buat entry letak tajuk FIRST BEAUTY BOX GIVEAWAY BY US WITH LOVE
letak banner dalam entry : https://3.bp.blogspot.com/-d5TGkuzDknI/WcC0Ub3kPvI/AAAAAAAAGag/bErUAxw7j0UMxq7DSNa9jNWjYTapskQiwCLcBGAs/s1600/first%2Bbeautybox%2Bgiveaway%2Bby%2Bus.jpg
Follow dan like blog, FB dan IG kesemua sponsors Mellya, Mrs Pip, Shafyqah, Aira, Syahirah Valiant,  and Siqahiqa
Dan jika anda rajin marilah follow FB dan IG hakak juga:
FB Milzah beautyshop_coway Ijah Mizah
IG Milzah_beautyshop_coway mil_zah the_imans46
Tarikh segmen bermula 20 Septem…

Segmen Suai Kenal Blogger Seluruh Malaysia

Image
[Klik Banner untuk join]
Segmen kali ni hakak kena ceritakan serba sedikit mengenai diri hakak kepada semua. Hadiah untuk pemenang yang bertuah memang best bagi hakak mesti blogger lelaki yang akan suka atau kaki gadjet jangan lepaskan peluang untuk sertai segmen ni. Hakak memang syorkan sangat sambil kita kenal lebih rapat dan tambah teman dalam kalangan kita semua.
Pertama sekali, hakak perkenalkan nama sebenar hakak ialah Karmizah jauh dari nama dekat belog hakak Milzah. Jangan ko tanya maksudnya nama sebab hakak tak tahu. Yang tahu hanya emak dan arwah bapa hakak, lagi best bila adik beradik hakak semua bermula dengan huruf K dan nama hakak dan abang sorang lagi hanya berbeza satu huruf sahaja. Sampaikan nama hakak di kad debit bank tersalah taip nama sekali hakak pandang nama abang hakak dia letaknya. Hakak anak ke 7 daripada 10 orang adik beradik. Hakak lahir pada 20 September tahun ???? . Kalau ikut kalendar cina hakak ular.
Hakak dah berkahwin dan sudah pun mempunyai sepasang…

Althea [Barangan Kesukaan Wanita Dari KOREA!]

Image
Minggu ni datang pula gila hakak bershopping online. Hari ni hakak rembat lagi barang online, kali ni dekat Althea. Mana yang minat make up ala-ala penyanyi kpop atau pelakon Korea. Althea adalah tempat terbaik untuk shopping makeup atau skincare tanpa pergi ke Korea atau kena tipu dengan beli barang tiruan.


Mahal? bagi hakak barang dia sangat berpatutan, siap ada diskaun lagi. malah bagi setiap belian bernilai RM 99 ke atas akan free untuk shipping. Nampak tak! kalau iman hakak tak kuat memang berborong habis dah. Hahaha.

Tengok tu siap ada 30 hari refund jika barang yang diterima dalam keadaan tak sepatutnya. Kesemuanya mempunyai guarantee jaminan original dari Korea. Bestkan. Sekarang mari hakak tunjuk barang yang hakak duk rembat.
hakak rembat witch stick shadow no 04 burgunday. disebabkan hakak tak bape pandai jadi hakak cuba beli eyeshadow stick ni. Dah pakai nanti hakak buat testimoni. Harga dia bagi hakak boleh tahan. Sebatang dalam RM 31.00. Wink wink wink murah tak. 

Barang …

Lampu LED dari Lazada

Image
Baru-baru ni hakak ada beli lampu LED secara online di Lazada untuk untuk hias bilik laki anak bujang hakak yang sorang dalam usaha untuk si abang wafiq ni berdikari dan juga tertarik untuk tidur sendiri. Sudah hampir masanya sebab tahun depan abang wafiq dah masuk umur 4 tahun. Maka hakak dan laki hakak melakukan perancangan, bentang bajet, dan penelitian di setiap sudut bagi menjayakan rancangan untuk si abang wafiq tidur sendiri dengan jayanya.

Jadi inilah hasil pembelian hakak dekat Lazada yang ambil masa dalam seminggu lebih juga sebab barang ini dari China jadi kita tunggu kapal mari. Hakak berpuas hati dengan harga dalam RM 24.90 keadaan sampai yang memuaskan walaupun dalam hati risau takut pecah atau rosak. Alhamdulillah semuanya okay saja. Lampu ni guna bateri, lagipun hakak tak guna lama. Pasang bila waktu nak masuk tidur saja.

Abang wafiq jadi model sementara. Keadaan bilik memang kosong tengah tunggu katil dari kilang. Masih banyak lagi barang dalam senarai tak beli lagi.…

SUPPORT ME! POKUCU Contest

Image
Syarat-syarat
1.  Follow blog POKUCU.COM, SISHAWA.COM dan  SISHAWADESIGN 2. Like fanpages rasmi POKUCU.COM dan SISHAWA.DOT.COM 3. Follow IG @Kaymieyarahman 4. Buat sebuah entry yang bertajuk SUPPORT ME!! POKUCU Contest 5. Letakkan banner di atas ke dalam entry terbabit dan berikan pendapat, ulasan atau apa saja kata-kata yang bernas terhadap blog POKUCU.COM dengan seikhlas hati mengikut kreativiti masing-masing. 6. Publish entry terbabit dan tinggalkan link entry berserta dengan email di ruangan komen.
Tarikh Pernyertaan 15 September 2017 sehingga 15 Oktober 2017
Cara Pemilihan Pemenang Para pemenang akan dipilih secara teliti oleh Pokucu sendiri. Maka sila ikut kesemua syarat-syarat yang telah ditetapkan. Kepada pemenang yang sudah punya domain akan diberi hadiah misteri yang lain. Hadiah sangat lumayan menanti kepada 3 pemenang utama. Pemenang pertamaakan ditanggung kos pembelian domain untuk blog serta kos pemasangan dan yuran selama setahun ditaja sendiri oleh Pokucu dan juga deco d…

Alhamdulillah! menang peraduan SGShop

Image
Alhamdulillah nama hakak telah tersenarai sebagai untuk kategori Blogger. Seramai 10 blogger dan juga 10 orang untuk yang terbuka dipilih sebagai pemenang. Boleh tengok siapa pemenang yang bertuah di sini. Hadiah dia memang berbaloi-baloi, beli-belah voucer bernilai RM 100.00 bersama SGshop.
Hakak dah sekodeng harga dalam SGshop, ada yang murah dari Lazada dan ada yang mahal juga. Jangan risau kalau baju yang murah design dia masih lagi cantik. Bukan semua produk dari China, ada juga dari Jepun dan Korea. Jadi ada pelbagai pilihan yang memang boleh buat anda semua jadi rambang mata.
Untuk penghantaran pun diorang akan bagi kita buat pilihan. Maka bergantung kepada anda sekiranya nak cepat kenalah caj lebih sikit. Sebelum tu hakak nak ucapkan terima kasih kepada blogger dululainsekaranglain sebab rajin melayan kerenah hakak dan juga menganjurkan peraduan bersama SGshop.

[Al Fatihah] Kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah

Image
Hari ini kita dikejutkan dengan berita sedih dimana Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah berlaku bencana dimana ketika berlakunya kejadian sesetengah daripada kita mungkin masih diulit mimpi. Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah telah belaku kebakaran, dimana dianggarkan 20 orang telah disahkan maut yang mengorbankan 2 tenaga pengajar dan selebihnya adalah para pelajar. 3 lagi dalam keaadaan kritikal dan selebihnya ada yang mengalami kecederaan. Ketika ini ada ura-ura mengatakan angka kematian adalah lebih.

Menurut penduduk setempat, mereka cuba menyelamatkan mangsa tetapi keadaan asap yang tebal dan api marak menyukarkan mereka menyalurkan bantuan. Malah ada yang cedera dalam cubaan menyelamat. Seperti sedia maklum terdapat beberapa rakaman video yang sempat dirakam dengan kedengaran suara mangsa menjerit. Hakak mohon video atau gambar mangsa terbakar tidak diviralkan. Banyak hati yang perlu dijaga terutama ibu ayah pelajar yang telah terkorban.

Terdapat juga pelbagai khabar angin t…

Matahari Terbenam di Pantai Morib

Image
Lama betul hakak peram gambar ni. Masa lepas hari merdeka kebetulan mak hakak turun KL, maka kesempatan itu hakak cakap dekat laki hakak mak dah ada dekat KL. Jadi hamba nak berjumpa mak hamba sebab kalau suh balik kampung nanti ekau tak mau alasannya jammed teruk orang kelantan ramai balik kampung. Terpaksa la laki hakak bersetuju. Hahaha...
Nampak muka mak hakak dekat sana. Ini semua adik bawah hakak. Maryam terselit sekali.
Trademark adik beradik hakak adalah hidung kembang semangkuk. Peninggalan arwah bapak yang berharga.
Nampak tak perut hakak tetiba jadi kempis. Hahaha. Budak yang depan tu selalu perasan diri dia mat korea. 
Masa ni duk ngadap pemandangan matahari terbenam di Pantai Morib, Banting. Lawa bak hang hakak terkesima sebentar.
Subhanallah! tengok depan-depan memang cantik sangat.
Sampai terbenam habislah kami duk tengok.

Nampak tak cicak yang hakak duk pegang tu. Kebetulan masa hakak pergi Pantai Morib ada buat macam festival sempena hari Kemerdekaan. Ada pula mini z…

Giveaway Saya Nak Prime Buster Cream

Image
[Klik banner untuk sertai contest]
Syarat - syarat :
1. Follow Blog cik Nona manis, hanya cari button FOLLOW saja.
2. Fllow IG @gelaktawa dan @pbc_hq
3. Like/Follow FB BeautyMe Cosmetics
4. Buat satu entri 'Giveaway Saya Nak Prime Buster Cream'
5. Copy Banner and masukkan detail mengenai PBC dalam entry anda. WAJIB
Apakah itu Prime Buster Cream (PBC)
a) Prime Buster Cream (PBC) adalah cream semulajadi yang boleh membantu membesarkan, menganjalkan, serta mencantikkan bentuk payudara wanita.
b) Kesan boleh dirasa seawal 7-14 hari (denyutan lembut disekitar  payudara)
c) Cadangan pemakaian sebanyak 3 botol untuk kesan pembesaran dan penganjalan yang kekal. (sustain the effects)

6. Siap post entry dan wajib komen disini.
Hadiah menarik menanti anda! Sila klik disini untuk ketahui senarai hadiah yang disediakan.
Selamat Berjaya Semua!


Hubungi Saya

Personal blogger dan lifestyle, mom to 2 kids and becoming Fulltime work at home. For inquiry, review, advertising and event email to hunnypie89@gmail.com/018 9614663

Followers

Followers

Instagram